PROGRAME
· After school
· Mother & baby
· Parenting
· Grădinărit
· SportDonează


CONTACT Asociația Pirita Children - Copiii din Pirita
str. Forestierilor, nr. 57
str. Iazului, nr. 2 (modul)
Baia Mare

piritachildren@yahoo.com
︎

Home

After school
Programul de tip afterschool oferă sprijin individual copiilor care au dificultăți în integrarea școlară și însușirea cunoștințelor necesare. Vor fi înscriși 24 de copii, organizați în 2 grupe de 12, fiecare grupă participând de 2 ori pe săptămână. Programul va dura 4 ore și va oferi: prânz cald, activitate de recreere/creativitate; sprijin cu realizarea temelor de casă; programul: ”am dreptul să fiu copil”, iar la final -joacă/desene animate/explorare internet. Programul se va desfășura pe durata a 8 luni, concomitent cu durata anului școlar și va avea o programă adaptată nevoilor copiilor participant. Fiecare lună a programului va avea ca temă principală cunoașterea unui drept din Convenția drepturilor copilului, în jurul căreia vor fi planificate toate activitățile. La finalul unui an de zile, 24 de copii și familiile acestora vor avea informații și cunoștințe, dar și abilitățile de a accesa principalele drepturi care le sunt garantate prin lege. Copiii care au o prezență de 75%, într-o lună de zile vor primi un  kit de sprijin în valoare de 50 de lei (cuprinzând produse personale – încălțăminte, îmbrăcăminte, igienă). Programul va fi susținut de o învățătoare, sprijinită de părinți și voluntari.


Mother & baby

Programul va fi susținut de o mediatoare sanitară și se va adresa mamelor cu copii 0-3 ani, care reprezintă categoria cea mai vulnerabilă de adulți din comunitate. Mamele din Pirita au nevoie de sprijin cu informații, formare de deprinderi, produse de igienă, medicamente și alimente pentru a le oferi copiilor lor un start sigur și sănătos în viață. Ideea acestui program s-a născut pentru că în perioada 2016 – 2020, în Pirita au murit 6 bebeluși cu vârste sub un an din cauză că părinții lor nu au recunoscut semnele de îmbolnăvire și nu au știut să ofere o îngrijire adecvată acestor copii. Deasemenea, copiii care încep grădinița la 3 ani au un decalaj semnificativ deoarece nu primesc stimularea necesară în primii 3 ani.
 

Parenting

Programul de parenting se adresează în mod special, celor 24 de familii, din care provin copiii care participă la after school, dar este deschis oricărui părinte din comunitate. Se va desfășura pe durata a 12 luni. Fiecare lună va avea ca temă cunoașterea unui drept din codul familiei. Părinții care vor participa, vor primi un kit de sprijin – pachet cu alimente.

Grădinărit
În anul 2020, Asociația Pirita Children a implementat proiectul ”Școala din grădină”, în parteneriat cu Asociația Stea din Satu Mare, finanțat de FDSC prin programul În stare de bine. Rezultatele acestui proiect au fost achiziționarea unui solar și dezvoltarea unui program de grădinărit cu copiii. Acest program s-a dovedit benefic pentru educația copiilor și adulților din Pirita și ne dorim contiuarea lui pe termen lung. Programul va fi susținut de un grădinar care va mentora copiii și adulții dornici să continue această activitate.

Sport
Sportul s-a dovedit o metoda foarte eficientă de incluziune socială și de menținere a copiilor în educație, astfel încât, am elaborat un parteneriat cu ISJ MM, pentru includerea a 20 de copii din Pirita în mai multe sporturi desfășurate de cluburile sportive pentru elevi din Baia Mare. Din octombrie 2021, am înființat o echipă de baschet de fete, în colaborare cu Asociația WildCats Baia Mare.